Alternativ

sâmbătă, octombrie 15, 2005

Alternativ/Stirea 14.10.2005


*Comedie alternativa: I HATE HELEN. Un spectacol multimedia, o comedie alternativa scrisa de un autor foarte apreciat om de teatru(un produs GreenHours) Peca Stefan. Am spus -om de teatru- pentru ca a facut si scriere si regie dar e recunoscut mai ales pentru dramaturgie. In I HATE HELEN.. Existenta lui Steve este marcata si limitata de spatiul camerei sale, unde acesta are amenajat un mic studio multimedia. De aici isi realizeaza transmisiunile ilegale. Futut de canguri. Termite nedigerate. Rob Dorkins vs. Barbara Carson. Dragoste de iepure intergalactic. Helen = heroina. Funkyshit the. Increderea mea in oameni ca tine, care gandesc, a scazut considerabil; traim intr-o tara de cacat care refuza sa se schimbe. “The Jerks & Emerson Show”. Kill Stamos. Capul genialului dramaturg Peca e punctul pe “i”.
Rolul lui Steve este interpretat de Marius Manole. Tot in distributie mai sunt Antoaneta Cojocaru(Helen), Bogdan Dumitrescu(Emerson), Iulian Postelnicu(Peca), Rodica Ioana Ionescu(Stamos). Scenografia este asigurata de Mihai Pacurar. Muzica de DJ Yann LeBlay si conceptia video Ioan Cocan. Regie: Carmen Lidia Vidu. I HATE HELEN este un spectacol care foloseste mijloace new media, mixaje muzicale,animatie, proiectii si fotografii in timp real, etc.
PREMIERA:vineri,14 octombrie,ora 21,ARCUB,str Batistei nr 14. Rezervari la tel: 319. 26. 90 si 319. 26. 91

*Discursuri artistice/Discursuri curatoriale. Fundatia Culturala Meta si Goethe-Institut Bucuresti va invita sa participati la simpozionul international Discursuri Artistice/Discursuri Curatoriale care va avea loc in zilele de 14 si 15 Octombrie 2005 la Goethe-Institut Bukarest, Str. Henri Coanda, nr. 22, sector 2. Peste 25 de critici de arta, artisti,curatori, teoreticieni de arta si editoriinternationali vor pune in discutie urmatoareletematici : Bienala ca institutie si relatiile sale cu discursurile artistice si curatoriale; forme alternative in prezentarea a artei; rolul reversibil al pozitiilor curatoriale si artistice (intimitatea artistica/discursul teoretic). In ultima zi a simpozionului participantii sunt invitati sa dezvolte conceptul viitoarei editii a Bienalei Tinerilor Artisti din 2006 pornind de la temapropusa: Arta este mereu in alta parte.

*EURO FLAG by 2Meta. Galeria 2Meta , (Str. Sfintii Apostoli nr. 37 A, sector 5) va invita vineri 14 octombrie, ora 20h la vernisajul expozitiei Euro Flag a grupului 2Meta : un discurs vizual despre pericol, amenintare si puterea regenerarii. Evenimentul marcheaza un nou program expozitional pentru Galeria 2Meta care isi propune sa confere acestui spatiu, profilul unei galerii de autor.

*UNDER DESTRUCTION 0.2 SANTIAGO SIERRA: Coridorul din Casa Poporului. In aceasta noapte de vineri un vernisaj mai putin obisnuit este gazduit de MNAC. Artistul spaniol Santiago Sierra este un specialist in demolarea presupozitiilor pe care se sprijinainstitutiile si sistemul artei contemporane (cum ar fi puritatea experientei artistice sau ipoteza ca arta isi poate imagina un viitor mai bun pentru noi toti), in decaparea zidurilor si demontarea ferestrelor, reale ori simbolice, ale galeriilor si muzeelor. Acolo unde ti se promite edificare, Santiago Sierra vede impuritate si impostura, ierarhii brutale, logica a excluderii, antagonism in camuflaj, conditionarefinanciara si politica ? un sistem care seamana izbitor cu strada, corporatia, casa de toleranta si sweat shop-ul. Profita de regulile artei pentru a pune in lumina toata dezordinea si inechitatea lumii in care traim. Sierra e intotdeauna provocator si cinic, dispus sa admita contradictiile adesea infernale pe care le suscita, in cautare de raporturi tensionate pe care sa le exacerbeze, de spatii problematice pe care sa lebulverseze. La Bucuresti, spatiul cu care lucreaza Santiago Sierra este Casa Poporului, care l-a stimulat sa conceapa cel mai amplu proiect de pina acum. Performance-ul de la MNAC porneste de la intrebarea "ce este o casa a poporului??" si o complica pina cind devine asurzitoare. Curator al acestei lucrari Mihnea Mircan:"Deoarece toate sistemele sociale sint create the om, ele pot fi schimbate de om. Dar, o evadare dintr-o realitate se desfasoara in cadrul acelei realitati, eg., ateistul depinde de existenta unui dumnezeu etc. Ritualul lui Santiago in CP reprezinta un mod de rugaciune, un auto portret."14 octombrie, ora 23.59, Muzeul National de Arta Contemporana, Palatul Parlamentului, aripa E4, Str. Izvor 2-4 (acces prin Calea 13 septembrie), Bucuresti

*Terrains Fertiles. Un proiect de sustinere a creatiei tinerilor artisti simobilitatii in dansul contemporan. Acest proiect este organizat de catre PrimariaBucuresti prin Centrul de Proiecte Culturale – ArCuB, de Compania IXKIZIT (Franta),de Asociatia Im_Flieger (Austria) in parteneriat cu Institutul Francez dinBucuresti, Centrul National al Dansului Bucuresti si cu sprijinul programuluiCultura 2000 al Uniunii Europene. Sambata 15 octombrie de la ora 18, va asteptam la Centrul National al Dansului unde vor avea loc prezentarile sustinute de cei trei artisti romani participanti in programul international “Teren fertil”: « …above the roof » - Catalina Gubandru, « FREE – MegaExtraSuperHyper » - Carmen Cotofana si « Selfishism (The performance of thoughts) » - Ion Dumitrescu
*rechenzentrum vs. schneiderTM. Gothe Institut si Centrul International pentru Arta Contemporana alaturi de Fundatia Culturala Toaca va invita sambata 15 octombrie intre 21h00 si 23h00 la un performance audio-video "rechenzentrum vs. schneiderTM: go SouthEast" Implicati in acest proiect: schneiderTM (percutie, bass, chitara, muzica electronica, voce), Lillevan Pobjoy (vizuale) si Mark Weiser (sunet ). Sambata asadar, incepand cu ora 21, la Studioul Toaca - CIAC, in strada Mircea Voda Nr 5. Bucuresti.*Miscarea de regenerare urbana porneste din Rahova. Între un turneu aclamat în Statele Unite si un turneu mult asteptat în Marea Britanie, trupa britanicã Hot Chip va evolua sâmbãtã, 15 octombrie, lângã piata de flori din Rahova, Bucuresti. Spectacolul, desfãsurat între orele 18.00 si 22.00 marcheazã lansarea miscãrii de regenerare urbanã si culturalã VA URMA, care invitã toti iubitorii de muzicã bunã si de Bucuresti sã petreacã o searã unicã. VA URMA este o initiativã a British Council România, în parteneriat cu Headvertising si DC Communication si are ca obiectiv revitalizarea cartierului Rahova, zonã bucuresteanã cu potential de dezvoltare. Concertul va fi deschis de Timpuri Noi, a doua parte a serii fiindu-le rezervatã britanicilor de la Hot Chip. Evolutia Hot Chip din Rahova va fi însotitã de un proiectii vizuale sustinute de VJ Lindsay Pollock (UK). Timpuri Noi vor beneficia si ei de contributia unui cuplu cunoscut de VJ-ite, MiKa si Dilmana. Acestea, împreunã cu unul din membrii Hot Chip, vor oferi, de altfel, si „epilogul” dansant al serii: VJ-ing & DJ-ing, mixaj simultan de imagini si de muzicã. MiKa si Dilmana sunt artiste de origine bulgarã si viziune internationalã, care locuiesc în Bucuresti. Ele au acumulat o experientã solidã în domeniul artelor vizuale alternative, realizând proiectii de imagini (VJ-ing) pentru spectacolele unor DJ-i si muzicieni români precum Gojira&Kosak (MiKa, în deschiderea concertului Faithless de la Bucuresti, 2005) si DJ Marika si Brazda lui Novac (Dilmana). De asemenea, MiKa este initiatoarea proiectului avmotional.


*Festivalul Egalitatii de Gen. O a doua editie se petrece in aceasta perioada la Sibiu. Festivalul Egalitatii de Gen este o campanie educativa pentru tineri, de prevenire a violentei si discriminarii intre sexe. Campania are scopul de a promova schimbarea pozitiva de atitudini si comportament, atat in randul femeilor, cat si in randul barbatilor. Prima editie a avut loc la Sibiu in decembrie 2004, iar in urma succesului pe care l-a avut, Comitetul Gender and Development din Peace CorpsRomania a decis replicarea Festivalului Egalitatii de Gen de la Sibiu ca model de buna practica in alte patru localitati din tara: Zalau, Oradea, Targu Neamt si Falticeni. Tot acest festival incepe azi, vineri 14 oct si se va incheia luni 17 oct.

*Tot la Sibiu: SB.DIRTJAM.2 - Freetime-Lifestyle-Freestyle Festival. 3 zile non stop incepand de vineri, 14 octombrie, si pana duminica, 16 octombrie, se va intampla SB.DIRTJAM.2. In Dirtpark-ul din Dumbrava, in Sibiu.Cu concursuri la care ca premiu se da cu euro, festu a atras peste 50 dintre cei mai buni bikeri din tara si-au confirmat participarea. Vor fi multe de vazut pentru altii si foarte multe de facut pentru unii. Si altii si unii vor putea gasi LIFE si/sau STYLE [de gustibus]: - BMX Gathering- Dirtjam MTB vs. BMX- Dualfight MTB & BMX- Kids section (dual & dirt)- Back to Back DJing (aici va rog sa-i notati in carnetelul de bal pe Kicsi akaLittle J, Grand si Nemo!)- Live Bands (rezervati-va timp, dar nu fiti rezervati, pentru Pistol cu Capse siThe Cashes – tanara si promitatoarea trupa-speranta-sibiana) Intrarea la eveniment: gratuita. La fel si camparea… ma rog, daca te tine! Daca nu, ti se ofera varianta focului care-i va gazdui primitor si calduros pe porcii-trofeu castigati de locurile I la Dual si Dirt. Si sa nu uitam de varianta mai mult decat viabila a cortului de 200 mp, unde sunt berea si party-ul, felicitarile, masa si dansul.

*La Iasi: PROIECTUL BORSEC. Galeria Vector va invita vineri 14 oct, intre orele 18 si 20 la deschiderea expozitiei
"Proiectul Borsec". Expozitia contine o parte din lucrarile de fotografie si arta video realizate cu ocazia taberei artistice organizate la Borsec in august 2004 de catre Fundatia ARTeast din Tg.Mures. Artisti participanti:Andrea Schneemeier (HU), Farkas Rolland (SK), Rolf Pilarsky (D), Robert Fleischanderl (A), Marianne Engel (CH), Matei Bejenaru (RO), Miklósi Dénes (RO)Bartha József (RO), Irsai Zsolt (RO), Fekete Zsolt (RO), Sándor Sebesi (RO). Expozitia foto poate fi vazuta pana pe 27 octombrie.

*URMA la Brasov si Suceava. Daca sunteti in trecere pe acolo vineri 14 URMA canta in Suceava la Club 60 de la ora 9 seara si sambata 15 vor fi live in Brasov la Deane's Pub de la ora 8 seara.

*Expo Margareta 2005. Poate nu suna destul de cultural, dar categoric o zi la o pensiune ANTREC din tara poate curata multe blocaje de inspiratie. In aceasta perioada are un fel de targ al acestor casute si ale zonelor rurale care sa va atraga pe voi si pe cei ce vand servicii turistice. Va recomandam in aceste zile o vizita la Muzeul Taranului Roman din Bucuresti pentru a fi cat mai pe subiect. Azi, vineri 14 oct, de la ora 17 se deschide Expo Margareta, o insiruire de fotografii ale pensiunilor premiate în cadrul concursului "Margareta de Aur"- editia a II-a si fotografii sugestive din turismul rural românesc. Evenimentul este organizat în cadrul "Sãptamanii Europene a Turismului Rural". Artis Voice Quartet va interpreta o selectie de piese românesti: "Ana Lugojana" "Sîrba-n carutã", "Ploaia", "Chindia", "Ca la Breaza", "Bordeias, bordei, bordei". Oaspete de onoare - dl. Klaus EHRLICH, presedinte EUROGITES. Tot pentru inspiratie, puteti incerca si expozitia de ciocolata de la Sofitel, din acest weekend.

*JAZZ in Bucuresti la Monaco Lounge Cafe. Vineri, 14 octombrie, Monaco Lounge Café are plãcerea de a-i gãzdui pe Catalin Milea (saxofon), Sebastian Burneci (trompeta), Andrei Tudor (clape), George Dumitriu (chitara), Razvan Cojanu (bas), Laurentiu Stefan (baterie), pe scurt formatia JAZZ IT UP, într-un spectacol excepþional de jazz. Concertul va avea loc începând cu ora 22.00 ºi va fi structurat în douã reprize de câte 45 de minute fiecare. Preþul de intrare va fi de 15RON. Monaco Lounge Cafe se afla in zona veche a Bucurestiului, prin Lipscani, mai exact pe strada Covaci.

*Festivalul International de Jazz Bucuresti. Deja am expus programul in ultimul nostru buletin (se gaseste aici: http://alternativro.blogspot.com/), dar vreau sa revenim un pic la seara de marti 18 octombrie, cand in cadrul acestui festival va avea loc o noua intalnire intre Johnny Raducanu si Harry Tavitian, la sala Radio. „Johnny Raducanu este un simbol si un spirit al jazzului romanesc. El m-a invatat sa traiesc jazzul” (Harry Tavitian)„Harry Tavitian este un muzicant foarte bun, extrem de talentat. E un artist adevarat, care apartine elitei muzicienilor de jazz. Harry e fiul meu adoptiv” (Johnny Raducanu)Harry Tavitian si Johnny Raducanu vor concerta la doua piane si pregatesc pentru acest concert un program inedit. Pe cei doi pianisti romani ii leaga o lunga prietenie. In anii 80 cantau des impreuna. Harry Tavitian spunea despre acea perioada: „Turneele prin toata tara cu Johnny au insemnat o adevarata scoala pentru mine. Nu in sens didactic, caci Johnny n-a spus o vorba despre armonii. De la el am invatat spiritul cu totul aparte si mentalitatea jazzmanului. Aceasta a fost stafeta pe care am preluat-o de la el. In concertele la patru maini, ieseau scantei, iar placerea de a cantaimpreuna se transmitea mereu mai departe, creand o atmosfera teribila”.Concertul de la Sala Radio de marti, 18 octombrie, face parte din Festivalul de Jazz Bucuresti. Harry Tavitian fiind prezent in acest festival ca invitat personal al lui Johnny Raducanu.

*Concert pentru sprijinirea sinistratilor. Opera Nationala din Bucuresti, Astral Telecom si Fundatia "Transilvania" - are placerea sa anunte organizarea concertului, cu caracter umanitar, care va avea loc duminica, 16 octombrie2005, ora 18.30, la Opera Nationala din Bucuresti. Toate fondurile stransecu ocazia organizarii acestui spectacol vor fi folosite pentru proiectespeciale, destinate reconstructiei zonelor afectate de inudatii. Orchestra Operei Nationale din Bucuresti, sub bagheta dirijorului Vlad Conta, impreuna cu soprana Roxana Briban, mezzosoprana Claudia Codreanu, tenorul Marius Manea si basul Pompeiu Harasteanu vor transforma celebrul "Requiem" de Giuseppe Verdi intr-un mesaj de liniste, incredere si curaj, adresat tuturor celor afectati de inundatiile din acest an. Biletele se pot procura de la casele de bilete ale Operei Nationale Romane din Bucuresti (30 RON, 50 RON, 100 RON, 500 RON).

*DOCUMENTING THEIR DREAM by Alexandra Croitoru. Asta poate fi trecuta in dreptul realizarilor acestei saptamani. Cu un vernisaj interesant pe 12 oct, sub sunete de Electric Brother, lucrarea Alexandrei Croitoru poate fi vizitata si vizionata la Galeria Noua pana la sfarsitul lunii noiembrie. "Proiectul pune sub semnul intrebarii frumusetea ca fiind biologica, si o resitueaza in interiorul unei rigori a discursului si a limbajului, ca fiind un construct cultural. Visul acestor fete devine un produs de masa, expresiile identice ale miilor de fete diferite distrugand aspiratia originara catre frumusete. In toate portretele exista un mare grad de artificiu: lookul trebuie mereu reinventat pentru a simula idealul de frumusete asumat cultural. Fiecare fata poarta aceeasi masca de fard iar imaginile se depersonalizeaza, devenind reprezentari anonime. Prin intermediul revistelor si al publicitatii, fotografia este un propagator al conventiei, promovand modelele prestabilite ale frumusetii. Exista in noi o curiozitate fireasca de a ne vedea asa cum ne vad ceilalti, dar in cazul acesta oglinda este inlocuita de aparatul de fotografiat. Gestica, poza, atitudinea, felul in care miscarea este executata in fata camerei, toate acestea reflecta anxietatea,ambiguitatea, ambivalenta si nesiguranta tinerelor fete confruntate cu normeleculturale." Alexandra CroitoruGaleria Noua este situata pe Str. Academiei 15, in zona Universitatii, vis-a-vis deUniversitatea de Arhitectura. Expozitia Documenting Their Dreams este deschisa panain data de 26 noiembrie 2005, de miercuri pana duminica, intre orele 11:00 - 19:00.

*Tot fotografie. Cu ceva timp in urma Mare Nostrum din Constanta a lansat, cu ocazia Zilei Internationale a Marii Negre(31 oct) un concurs de fotografie, concurs ajuns la o a 3-a editie. Se asteapta ca lucrarile de anul acesta sa evidentieze atat frumusetea si unicitatea Marii Negre cat si efecte ale influentei antropice asupra mediului marin si a zonei costiere romanesti. Cele mai reusite fotografii vor fi prezentate publicului in cadrul unei expozitii intitulate* "Omul si marea" al carei vernisaj va avea loc in data de 30 octombrie 2005, la Muzeul de Arta din Constanta. Lucrarile trebuie trimise pana la data de* 17 octombrie 2005* pe adresa organizatiei: OP 3 CP 308, Constanta, cu specificatia: "Pentru concursul de fotografie - Viitorul Marii Negre".

*Concursul anual de debut la Editura Cartea Romaneasca. Editia acestui an cuprinde urmatoarele sectiuni: poezie, proza, teatru, eseu/critica si istorie literara. Lucrãrile declarate cîstigãtoare vor fi publicate. Sînt acceptate în concurs si manuscrise ale autorilor care au au fost inclusi anterior în antologii sau au publicat în volume colective. Manuscrisele vor fi expediate prin postã pe adresa Calea Victoriei nr. 115, sector 1, Bucuresti, cod 010071, în format electronic si printat (ambele obligatorii), sau vor fi depuse direct la sediul editurii pînã la data de 31 decembrie 2005. Plicul va purta mentiunea "Pentru concursul de debut al Editurii Cartea Româneascã". Pe plic, nu va fi înscris numele expeditorului, în locul acestuia se va scrie un motto. În interior, se va introduce un al doilea plic sigilat continînd acelasi moto si CV-ul autorului. Manuscrisele primite nu se înapoiazã. Relatii suplimentare por fi obtinute la telefon 021/ 319.65.99 sau prin email la adresa
ecr@cartearomaneasca.ro ecr@cartearomaneasca.ro> . Succes!

*Saptamana tangoului argentinian. Aceasta saptamana de tango va fi intre 16 si 23 octombrie si este organizata de scoala de tango argentinian din Romania, El Tango(
http://www.eltango.ro). “Saptamana tangoului argentinian” la Café & Terrace si Amsterdam Grand Café. In program sunt incluse: -seminariile de tango argentinian sustinute de Eva Esposito & Gonzalo Juan(17-22 octombrie)/ milongas (16, 21, 22, 23 octombrie) si practica (19 octombrie)/concert de tango cu “Trio Tudor” (16 octombrie), "Un abrazo del Tango” – o expozitie de crochiuri a pictorului Virgiliu Parghel/lectii de chacarera/relansarea ziarului “Gotan –Boletin de tango”.Programul complet si alte detalii gasiti pe sitehttp://www.eltango.ro/evagonzalo/lasemanadeltango.htm

*Lectura pentru avansati - "Les Belles Etrageres". Centrul Cultural Francez din Iasi si "Suplimentul de cultura" (editat de "Ziarul de Iasi" si Editura Polirom) organizeaza la Iasi pe 19 si 20 octombrie2005 avanpremiera programului "Les Belles Etrangeres". Vor participa opt dintre cei mai importanti autori contemporani: Gabriela Adamesteanu, Stefan Agopian, Dan Lungu, Simona Popescu, Cecilia Stefanescu, Letitia Ilea, Gheorghe Craciun si Ion Muresan. Moderatorulintilnirilor va fi Marina Constantinescu. Initiat de Ministerul Culturii din Franta prinintermediul Centrului National al Cartii, programul "Les Belles Etrangeres" se va desfasura in Franta intre 14 si 26 noiembrie si presupune promovarea si descoperirea literaturii contemporane din alte tari. In cazul Romaniei, cei 12 autori selectati penru a participa la program sint: Gabriela Adamesteanu, Stefan Agopian, Ana Blandiana, Mircea Cartarescu, Gheorghe Craciun, Letitia Ilea, Dan Lungu, Ion Muresan, Marta Petreu, Simona Popescu, Cecilia Stefanescu si Vlad Zografi. In aceasta vara, o echipa condusa de Martine Grelle, comisar pentru "Les Belles Etrangeres", a filmat in Romania scurte momente cu scriitorii care vor fi tradusi si publicati de editurile franceze.Un buletin furnizat de http://www.alternativ.ro Fii alternativ! nativ@alternativ.ro